Legislația investițională a Moldovei: pe ce poate miza un investitor

Moldova este o țară de perspectivă, cu condiții favorabile pentru organizarea și dezvoltarea activității investiționale. Are o infrastructură industrială dezvoltată și o locație geografică convenabilă pentru livrări rapide către UE și țările CSI. De asemenea, în republică funcționează o bază legislativă perfectă de protejare a activității investiționale.

Despre legislația Moldovei în domeniul investițiilor, drepturile și oportunitățile investitorilor vom vorbi în acest articol.

După cum subliniază în mod repetat Guvernul Republicii Moldova, țara noastră are planuri ambițioase de deschidere fără precedent în comerțul economic și dezvoltarea unui mediu fiscal favorabil investitorilor și depune eforturi serioase pentru realizarea lor.

Beneficiile pentru investitori sunt exprimate prin:

  • majoritatea proceselor de producție sunt echipate cu tehnologii moderne pentru a accelera ciclul și a optimiza costurile;
  • forța de muncă calificată;
  • există o rețea comercială pentru export, bazată pe acordurile internaționale.

Pentru a stabili o cooperare durabilă, o mare importanță o are imaginea țării. Prin urmare, Guvernul lucrează pentru a păstra aceste calități, a le îmbunătăți și pentru a crea condiții și mai favorabile de activitate. Se depun eforturi pentru creșterea încrederii în instituțiile statului, pe sprijinirea afacerilor și simplificarea multor procese.

Ca urmare a acestei politici, în Moldova au devenit posibile lansarea și începerea rapidă a proiectelor de afaceri. Astăzi, în clasamentul internațional „Economie stabilă”, RM se află pe locul 13 în ceea ce privește oportunitățile pentru desfășurarea afacerilor.

În scopul îmbunătățirii climatului investițional, în Moldova în mod constant se desăvârșește cadrul legislativ. Guvernul a emis o serie de legi, care vizează protejarea intereselor investitorilor. Aceste legi sunt menite să susțină libertatea investițiilor, să reglementeze transparența gestionării proiectelor, să prevină discriminarea împotriva investitorilor și să garanteze protecția lor în litigii.

Relația dintre investitori și întreprinderi este reglementată de diferite dispoziții legale, precizate atât în ​​legile naționale privind economia internă, cât și în legile referitoare investițiilor. Unele dintre ele vizează direct controlul investițiilor în activități antreprenoriale, în timp ce altele reglementează aspecte organizaționale precum comerțul electronic, semnarea documentelor electronice, leasing-ul etc.

Proiectele de legi adoptate sunt create și în permanență desăvârșite pentru a oferi investitorilor un suport juridic real și avantaje convingătoare pentru a desfășura afaceri în Moldova.

Legea de bază a investițiilor

Principalul cadru legislativ pentru investitori este Legea Republicii Moldova „Cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător”, nr.81-XV din 18.03.2004.

Această lege reglementează întreaga structură juridică a investițiilor străine și interne, descrie modelul de bază al proceselor de investiții. Aceștia sunt parametrii, care prevăd normele legale, economice și sociale ale organizării proiectelor de investiții în Moldova.

Această lege prevede:

  • dispoziții generale;
  • principiile investirilor;
  • protecția capitalului de investiții;
  • soluționarea litigiilor privind investițiile;
  • prevederi speciale pentru investitorii străini;
  • responsabilitățile autorităților.

Aici sunt înserate toate drepturile de bază și suplimentare ale investitorilor, precum este stabilită și măsura responsabilității lor. Prevederile Legii se extind și pentru autoritățile publice, reglementându-le atitudinea față de investitorii autohtoni și străini.

Drepturile investitorilor, care finanțează proiecte pe teritoriul Moldovei

Conform legislației Republicii Moldova, investitorii, care finanțează proiecte pe teritoriul țării noastre, au următoarele drepturi:

  1. Libertate. Acest drept permite desfășurarea activități de investiții și de contribuire la orice sectoare ale economiei, care nu încalcă securitatea națională a țării, ordinea publică, siguranța mediului și care nu dăunează sănătății populației. Este permis să investească fără restricții în diverse domenii strategice.
  2. Nediscriminare. Legea protejează investițiile de orice discriminare bazată pe diverse motive. Drepturile și libertățile investitorului sunt protejate indiferent de cetățenia acestuia, locul de reședință sau alți parametri.
  3. Transparență. Aceste drepturi se referă la accesul la informație – toate actele referitor la investiții trebuie publicate și puse la dispoziția investitorilor. Diverse modificări ale legislației sau intenții de a introduce noi metode de desfășurare a proceselor de investiții trebuie făcute publice până la implementarea acestora. De asemenea, investitorii au dreptul de a primi de la autorități răspunsuri la întrebările și informațiile lor.
  4. Garanții. Conform Legii, atunci când desfășoară activități de investiții în Republica Moldova, investitorii au garanții de a-și păstra integral drepturile și de a recupera pierderile.

Aceasta înseamnă, că autoritățile sunt obligate să respecte drepturile prevăzute de către legislația moldovenească. Investitorii nu pot fi privați de dreptul asupra proprietășii sau de controlul capitalului. Dacă aceste drepturi sunt încălcate, investitorul are dreptul de a solicita implicația autorităților competente  precum  să solicite și despăgubiri. Valoarea despăgubirii va fi egală cu valoarea prejudiciului și va fi plătită de autoritățile publice.

Toate litigiile se soluționează pe baza unui acord reciproc. Dacă litigiul privind investițiile nu poate fi soluționat, materialele pot fi redirecționate către instanțele juridice sau arbitraj, cu condiția disponibilității acordurilor internaționale de arbitraj.

Drepturi suplimentare

Legea Republicii Moldova „Cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător” oferă investitorilor și alte oportunități.

Investitorilor li se permite să efectueze în mod liber tranzacții financiare:

  • transfer de mijloace bănești;
  • să folosească fonduri pentru a achita munca și procurarea diverselor proprietăți;
  • să converteze mijloacele în moneda națională și invers;
  • să exporteze veniturile în afara Republicii Moldova.

Pe teritoriul țării, investitorii pot, de asemenea, să procure în mod liber orice imobil pentru desfășurarea activităților lor. Toate acestea, desigur, trebuie făcute având în vedere obligațiile fiscale. Sunt interzise pentru cumpărare doar terenurile agricole și cele forestiere.

Obligațiile investitorilor în Moldova

Pe lângă drepturile prescrise de Lege, investitorii au și obligații, care trebuie respectate pentru a-și desfășura activitatea în mod legal.

Aceste responsabilități includ:

  1. Desfășurarea activităților pe baza acordurilor internaționale. În același timp, contractele valabile sunt considerate cele în care Republica Moldova acționează ca una dintre părțile la acord.
  2. Implementarea proceselor de investiții în formele prevăzute de prezenta Lege și de alte acte legislative.
  3. Orientarea către standardele, regulile și reglementările stabilite în Moldova. Este important să respectați procedura aprobată pentru fiecare etapă a activității.
  4. Respectarea cerințelor autorităților. Toate acțiunile trebuie să fie legale, desfășurate în baza ordinii juridice a statului.

Aceste responsabilități se aplică atât investitorilor autohtoni, cât și celor străini. În Moldova este permisă crearea de întreprinderi mixte sau întreprinderi exclusiv pe investiții străine.

E important să ne pătrundem de dezideratul — pentru încălcarea legilor și obligațiilor, investitorii de orice tip poartă responsabilitate, stabilită în baza legislației Republicii Moldova.

Читайте также