Climatul investițional în Moldova: condiții și beneficii pentru investiții

Economia Moldovei a trecut prin perioade dificile și situații de criză, ceea ce a determinat Guvernul și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova să acorde o atenție specială dezvoltării economice.

În prezent se depun eforturi considerabile pentru a atinge obiectivele stabilite, inclusiv pentru a crea un climat investițional favorabil.

În acest scop sunt desăvârșite instrumentele pentru atragerea investitorilor, se dezvoltă strategii pentru dezvoltarea afacerilor și promovarea produselor pe piața internațională.

Să analizăm mai detaliat starea climatului investițional din Moldova la ora actuală.

Particularitățile stării economice a Moldovei

Consecință a proceselor economice dificile, Moldova a ajuns pe pozițiile inferioare ale ratingului țărilor europene. Astăzi, Republica are un climat de afaceri moderat, iar situația este de așa natură încât economia țării depinde în mare măsură de remitențele de la concetățeni, care lucrează în străinătate.

Pricinile date fac ca investițiile să devină un instrument vital pentru dezvoltarea țării și îmbunătățirea stării economice a RM. Ele au menirea de a contribui la susținerea proiectelor existente și la crearea de noi activități în domeniul producției și serviciilor.

Deaceea Guvernul și antreprenorii își concentrează eforturile pe atragerea investițiilor străine și locale.

În ultimii ani climatul investițional din Moldova s-a îmbunătățit semnificativ,

s-au creat condiții favorabile de cooperare:

  • un domeniu larg pentru investiții în funcție de parametrii tematici ai industriilor;
  • condiții confortabile de producție – tehnologii avansate, magistrale de transport pentru furnizarea;
  • un cadru legal puternic pentru protejarea investitorilor și a capitalului acestora.

Moldova este deschisă pentru investiții, depune eforturi pentru a extinde relațiile financiare internaționale și pentru a îmbunătăți performanța economiei țării.

Legislația și investițiile

Guvernul a elaborat un șir de proiecte de legi pentru îmbunătățirea climatului investițional. În ultimii ani s-a observat elaborarea și lansarea legilor, care vizează în mod activ protecția și siguranța investitorilor.

O importanță deosebită pentru reglementarea relațiilor de investiții o au Legile:

  • cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător;
  • semnătura electronică și documentul electronic;
  • Cu privire la leasing;
  • despre comerțul electronic;
  • despre organele nebancare de credit.

Aceste proiecte legislative au menirea de a îmbunătăți starea economiei interne și, în același timp, contribuie la echilibrarea situației economice pentru investitori.

Îmbunătățirea normelor sistemului fiscal este o problem primordială. Se depun eforturi pentru a le ajusta la condițiile funcționării întreprinderilor cu scopul de a le ridica statutul și atractivitatea pentru investiții.

În cadrul zonelor economice libere au fost create privilegii fiscale și vamale speciale.

Fluxurile de investiții

În Moldova prind rădăcini principiile unei afaceri transparente și oneste. Statisticile, privind performanța investițiilor, confirmă îmbunătățirea mediului de afaceri.

Astfel, în 2018, fluxul de investiții străine directe în Moldova s-a ridicat la 196 milioane USD, ceea ce reprezintă 31,3% mai mult decât în ​​anul precedent. Această creștere denotă o îmbunătățire a climatului investițional.

Anul 2019 a înregistrat, de asemenea, creșteri considerabile. 70% din toate investițiile reprezintă capitalurile țărilor UE.

Doar timp de doi ani creșterea investițiilor străine s-a ridicat la 225%, iar ăn termeni monetari reprezintă  501,6 milioane USD.

Consecințele finanțării:

  • creșterea anuală a exportului de servicii IT cu 40-50%;
  • dezvoltarea infrastructurii – reconstrucția obiectelor i strategice și modernizarea instalațiilor de producție;
  • creșterea securității energetice a țării.

În 2020 în condițiile dificile ale crizei pandemice, Moldova a reușit să atragă 1.200 de investitori străini din 70 de țări, inclusiv Japonia, Statele Baltice, Cuba, Brazilia.

În present în Moldova există 18 întreprinderi industriale, 10 parcuri industriale cu impozitare preferențială și 7 zone economice libere.

În Moldova a fost înființat un model de parc IT, care este recunoscut în comunitatea mondială ca model de succes pentru activitatea economică benefică.

Se pune un accent deosebit pe atragerea fluxurilor de investiții în sectoarele industriale, sectorul financiar și comerțul cu amănuntul.

Este profitabil de finanțat proiecte moldovenești pentru că:

  1. Avem diverse direcții de activitate în business și puteți alege nu doar un domeniu interesant pentru investitor, dar să țineți cont și de domeniul în care e specializat. Acestea sunt: ​​tehnologii IT, electronică, energie, industrie ușoară, producție agricolă, activități agricole, inginerie mecanică, sectoare creative și alte sfere. Astfel, investitorul nu e nevoit să studieze în detaliu o nouă direcție, fără un interes pentru aceasta.
  2. Republica are o locație geografică convenabilă pentru efectuarea furnizărilor. Este situată practic în centrul Europei, la intersecția magistralelor comerciale. Livrarea mărfurilor prin transportul terestru în țările UE și CSI durează până la două zile, în plus, există o ieșire la mare prin portul Giurgiulești. Acest lucru vă permite să se optimizeze logistica și să fie asigurată o aprovizionare stabilă de mărfuri.
  3. Indicatorii de creștere confirmă stabilitatea în dezvoltare a țării. Sporirea ratingurilor, consolidarea relațiilor comerciale – toate acestea creează încredere în aspectele financiare.
  4. Fondurile financiare au grijă de siguranța investitorilor-clienți și acest lucru este facilitat de actele și facturile relevante.
  5. Digitalizarea proiectelor de afaceri se dezvoltă rapid. Aceasta facilitează desfășurarea activităților într-o formă simplificată – semnăturile digitale permit încheierea tranzacțiilor și organizarea comerțului electronic de la distanță. Digitalizarea serviciilor guvernamentale îmbunătățește și confortul de a desfășura afaceri.
  6. Sistemul de impozitare a devenit mai favorabil pentru afaceri, iar oportunitățile fiscale permit obținerea unui profit maxim fără pierderi semnificative prin impozite. Impozitul pe venit este de 12% și 6% – pentru rezidenții din zonele economice libere.
  7. În companiile din Republica Moldova activează angajați competenți . Atunci când un investitor își investește capitalul într-un proiect, el încearcă să îl încredințeze specialiștilor cu o bogată experiență. În Moldova 80% din populație vorbește mai multe limbi, ceea ce face posibilă dezvoltarea cu succes a afacerilor într-un mediu multilingv.
  8. Un avantaj incontestabil al activității în Moldova este costul accesibil al închirierii spațiilor, ceea ce reduce costurile de exploatare. Scăderea cheltuielilor se datorează și salariilor mici din această regiune.

 

Afacerile din republică sunt profitabile și grație altor parametri:

  • nivelul scăzut al caracterului birocratic cu o reducere de 70% a organelor de control;
  • desfășurarea rapidă a înregistrării a întreprinderilor cu un număr minim de documente necesare pentru înregistrare;
  • privilegii și scutiri de impozite;
  • subvenționarea locurilor de muncă: pentru crearea a 100 de locuri noi de muncă guvernul rambursează 40 de mii de lei.

Sprijinul Fondului Național de Investiții în căutarea investițiilor

Fondul nostru național de investiții contribuie, de asemenea, la consolidarea relațiilor dintre Moldova și investitorii străini.

Dacă  vă este important să profitați de toate aceste avantaje și să accesați o piață de export cu o acoperire de 800 de milioane de consumatori, atunci fondul nostru de investiții vă va ajuta să realizați o finanțare profitabilă.

  • Vom selecta proiecte cu parametrii importanți pentru compania Dvs. și vom lua în considerare toate caracteristicile – domeniul de activitate, amploarea afacerii, condițiile de implementare.
  • Vom oferi proiecte de investiții cu personal profesionist – forță de muncă bine echipată, specialiști cu abilități în specialitate, spectru larg de idei, capacitatea de a rezolva probleme neprevăzute și de a face față situațiilor de risc.
  • Vom selecta pentru Dvs.  acel proiect, în care, dacă doriți, veți deveni un partener cu drepturi depline sau doar un investitor cu dreptul de a avea partea respectivă din venit.

Vă puteți baza pe Fondul Național de Investiții pentru a rezolva orice problemă legată de investiții: căutare de proiect, analiză și verificare a lor, soluționare a problemelor juridice și pregătire pentru încheierea tranzacției.

Читайте также