O zonă liberă de antreprenoriat este o zonă economică separată, strict limitată perimetral din teritoriul vamal al Republicii Moldova, unde investitorilor locali și străini li se permite să facă afaceri în condiții preferențiale.
Regula de funcționare a zonelor economice libere (ZEL) din Moldova este reglementată de Legea cu privire la zonele economice libere nr. 440 din 27.07.2001.
Rezident al unei zone economice libere poate deveni orice persoană fizică sau juridică înregistrată ca subiect de activitate antreprenorială în Moldova.
Astăzi există 7 zone economice libere în Moldova: Ungheni-Business, Bălți, Expo-Business-Chișinău, Taraclia, Tvardița, Vulkanești, Otaci-Business.
Statut de zonă liberă, de asemenea, îl au Portul internațional Giurgiulești și Aeroportul internațional Mărculești.
În zonele economice libere pot fi desfășurate următoarele tipuri de activități:
- Producerea de bunuri. Este permisă fabricarea produselor, care sunt incluse în categoria mărfurilor de export: textile, produse alimentare, fabricarea tehnicii electronice, diverse echipamente, tehnologii IT. Activitățile legate de astfel de categorii de bunuri precum tutunul, alcoolul etilic, armele sunt interzise.
- Prelucrarea mărfurilor. Este permisă sortarea, etichetarea, ambalarea și efectuarea oricăror acțiuni cu mărfurile, care sunt incluse în lista celor în tranzit.
- Prestarea de servicii. Acest tip de activitate include serviciile comunale și de construcții; întreprinderile care deservesc sectorul alimentației publice; alte domenii de activități auxiliare.
- Comerț exterior. Se referă la vânzarea cu ridicata a produselor, care au fost importate în ZEL.
- Servicii de transport și logistică. Întreprinderile, care sunt asociate cu organizarea transportului au, de asemenea, dreptul de a-și dezvolta activitățile în ZEL (Zonă Economică Liberă). În acest caz, transportul poate fi maritim, aerian sau terestru.
Interdicție este doar pentru toate tipurile de activități legate de categoria de bunuri, care sunt interzise de legislația Republicii Moldova.
Avantajele ZEL pentru investitori
Principalul avantaj al locuitorilor din zonele economice libere din Moldova este regimul preferențial.
El include scutiri:
- din impozitul de 50% pentru veniturile din operațiuni de export;
- de la 25% impozit pe veniturile din diferite tipuri de activități fără export;
- din impozitul pe venit pentru o perioadă de 3 ani, obținut din exportul de produse către ZLA (Zona Liberă de Antreprenoriat) cu o limită de 1 milion de dolari;
- din impozitul pe venit pentru o perioadă de 5 ani, obținut din exportul de produse către ZLA cu o limită de 5 milioane USD.
Conform regulilor ZEL, investitorii-rezidenți nu trebuie să achite TVA pentru bunurile și serviciile furnizate zonei de liber comerț.
Cota de impozitare zero este stabilită pentru bunuri și servicii care:
- se importă pe teritoriul ZEL din locuri din afara teritoriului vamal al Moldovei;
- se exortează în alte țări;
- sunt livrate în ZEL din alte locuri ale republicii;
- sunt transportate din alte zone libere.
Datorită avantajelor ZEL, rezidenții sunt, de asemenea, scutiți de plata accizelor la bunurile din toate categoriile enumerate mai sus.
Statul oferă rezidenților zonelor economice libere și protecția capitalului de investiții.
Dacă doriți să aflați mai multe despre organizarea activităților în zona economică liberă de pe teritoriul Moldovei, să vă consultați cu privire la aspectele juridice și alte aspecte importante, puteți contacta Fondul nostru Național de investiții.
Fondul nostru Național de investiții oferă sprijin în rezolvarea oricăror probleme din domeniul investițiilor.
Vă vom ajuta să constatați beneficiile proiectului Dvs., să adunați documentele necesare pentru a începe legal o afacere în Moldova.
Contactați-ne într-un mod convenabil pentru Dvs., vă vom răspunde la întrebări și vom efectua lucrări prealabile pentru investiri eficiente în proiectele de afaceri.