6 sarcini prioritare – la care se lucrează în Moldova pentru a spori interesul pentru investiții

Atragerea investitorilor este un obiectiv strategic nu doar al țării în ansamblu, ci și al diverselor întreprinderi. Pentru a crea condiții adecvate pentru investiții și a stabili o cooperare de succes, lucrăm constant la dezvoltarea domeniilor prioritare. Acestea includ:

  1. Infrastructură. Prezența unei infrastructuri bine dezvoltate: echiparea proceselor de producție, organizarea suportului logistic și informațional, autostrăzi pentru transport – toate acestea sunt necesare pentru dezvoltarea afacerii. Prin urmare, Moldova lucrează activ în această direcție.
  2. Personal calificat. Pentru ca investitorii să vrea să investească într-o afacere, trebuie să vadă perspectiva în proiectul ales: un domeniu relevant pentru piață și o echipă profesionistă de specialiști. Prin urmare, antreprenorii moldoveni acordă o atenție specială angajaților: participarea la cursuri de perfecționare, de dezvoltare. De asemenea, merită menționat un atu important al specialiștilor în companii precum multilingvismul.
  3. Încrederea în structurile guvernamentale. Pentru implementarea și dezvoltarea proiectelor este necesară implicarearea structurilor guvernamentale. Participarea acestora în proces este o parte componentă a activitîții de desfășurare a lucrărilor în diferite etape: începând cu înregistrarea unei companii și inclusiv obținerea de confirmări diverse – pentru construcție, export sau import de bunuri. Cooperarea cu structurile guvernamentale trebuie să fie credibilă pentru a se asigura că toate problemele vor fi soluționate corect și fără întârzieri.
  4. Deschiderea economică. Această direcție implică nivelul integrării țării în economia mondială, dezvoltarea potențialului de export. În prezent, există o creștere simțitoare a acestor indicatori în Moldova. În 2020 valoarea produselor exportate s-a ridicat la 2,48 miliarde de dolari. Au fost stabilite relații comerciale cu România, Germania, Italia, Ucraina, Turcia, Rusia și alte țări. Moldova are 43 de acorduri comerciale și poate exporta bunuri și servicii din categoriile de produse: alimente, materii prime, tehnologii IT, textile.
  5. Legislația. Pentru a investi cu succes în economia unei anumite țări, este important să fiți siguri, că legea protejează interesele investitorilor. Cadrul legislativ este îmbunătățit în Moldova – au fost adoptate un șir de legi și reglementări pentru a proteja libertatea activității investitorilor, nediscriminarea acestora și transparența în activitate. Există legi, care asigură drepturile investitorilor în situații ambiguie și reglementează procedura de compensare a pierderilor.
  6. Ratingul țării. Desigur, cel mai important argument pentru investitori este ratingul internațional și poziția țării. Când, conform evaluărilor externe, se observă o creștere a indicatorilor și o consolidare a pozițiilor economice, o astfel de țară este privită ca un partener de încredere pentru investiții.

Moldova se străduiește să-și consolideze pozițiile În această direcție. Și anumite succese au fost deja obținute: în ratingul Doing Business în anul 2020 republica a ocupat locul 48 din 190 de țări, și locul 13 în clasamentul „Economie stabilă” din punct de vedere al condițiilor pentru începerea unei afaceri.

În Moldova se concentrează pe îmbunătățirea imaginii țării și, prin urmare, se face tot posibilul pentru a crea condiții favorabile investitorilor străini.

În țara este stimulat fluxul de investiții prin îmbunătățirea performanței și consolidarea aspectelor și beneficiilor pozitive.

În special, acestea includ:

  • locația strategică avantajoasă a țării;
  • soluri fertile și creșterea unei varietăți de culturi;
  • forță de muncă calificată;
  • participarea la relațiile comerciale cu alte țări.

Drept urmare, Moldova are acces gratuit la UE fără a plăti taxe vamale pentru 7200 de grupe de mărfuri.

Dacă sunteți în căutarea unei direcții profitabile de investiții în Republica Moldova, vă rugăm să contactați Fondul nostru Național de Investiții.

Vă vom oferi un sprijin variat: vom efectua o consultare extinsă pe probleme de investiții, vă vom ajuta să alegeți un proiect care se potrivește cel mai bine cerințelor Dvs. și vă vom ghida pe tot parcursul procesului de investiții.

Читайте также