Avantajele pentru începerea unei afaceri
Guvernul Republicii Moldova depune eforturi mari pentru a crea condiții pentru atragerea investitorilor interni și străini. În acest scop sunt consolidate avantajele existente, dar se creează și noi beneficii.
Care sunt oportunitățile din Moldova pentru proiectele de investiții
Republica Moldova are o locație geografică avantajoasă din punct de vedere strategic. Țara este situată la intersecția principalelor direcții ale continentului european și de aici este convenabil de stabilit trasee pentru livrarea mărfurilor în toate direcțiile. Utilizînd transportul terestru, timpul livrării producției către UE și țările CSI durează aproximativ două zile.
Un alt avantaj, fără îndoială, este existența unei piețe de vânzări pentru export destul de mare, care acoperă peste 800 de milioane de consumatori. Acest lucru a devenit posibil datorită acordurilor de liber schimb încheiate de către Moldova cu CHE, UE, CEAST, GUAS și unele țări asiatice.
În 2020 volumul exporturilor din Moldova s-a ridicat la 2,8 milioane de dolari, iar 66% din alivrări au fost către țările UE.
Există și alte facilități pentru investițiile în proiectele din RM:
- costuri de exploatare reduse pentru chirie;
- subvenții guvernamentale pentru locurile de muncă create;
- scutiri de impozite și condiții fiscale atrăgătoare.
Ultimul, dintre beneficiile enumerate, este cu adevărat impresionant și încurajează antreprenorii să înceapă o afacere în Moldova.
După cum asigură Guvernul, a face taxele „atrăgătoare, sănătoase” este una dintre principalele sale orientări și o sarcină prioritară.
Legislația fiscală stabilește, că impozitele sunt plăți obligatorii către stat, care trebuie declarate și plătite de către fiecare cetățean.
În ceea ce privește impozitele și taxele legate de activitatea antreprenorială, sistemul fiscal al Moldovei este considerat cel mai competitiv din Europa. Antreprenorii beneficiază de diverse beneficii și scutiri de impozite. Principalul lucru este să respectați cerințele sistemului fiscal și să declarați profitul brut al oricărei operațiuni.
Despre ce s-a realizat deja în domeniul impozitării și ce obiective pentru viitor în această direcție există în Moldova, vom analiza în acest material.
Specificul impozitării în Moldova
Pentru reglementarea sistemului de impozitare din Moldova a fost elaborată legislația fiscală, funcționează Codul fiscal, au fost adoptate diverse acte normative.
Sistemul fiscal al Republicii Moldova reprezintă un set de impozite și taxe prevăzute de Codul fiscal. De asemenea, include metode de plată și colectare a impozitelor, procedura de introducere, modificare sau anulare a acestora.
Subiecții impozitării în Republica Moldova sunt persoanele care:
- Prestează servicii profesionale. În această categorie sunt repartizate persoanele juridice și persoanele fizice, care desfășoară activități comerciale. E necesar să fie rezidenți ai Moldovei.
- Nu desfășoară activitate de antreprenorial. Este vorba de persoane fizice – rezidenți sau cetățeni ai Republicii Moldova, care obțin venit din orice sursă de pe teritoriul Moldovei și sunt obligați să plătească impozitul corespunzător.
- Obțin venituri din investiții. Această categorie include investitorii locali, care obțin venituri din sursele din alte țări. Dacă susțineți financiar sau intenționați să creați un proiect, care se află în afara Moldovei, faceți parte din această categorie.
- Nu au cetățenie moldovenească. Legislația fiscală a Republicii Moldova este loială cetățenilor străini și chiar îi încurajează să desfășoare activități antreprenoriale pe teritoriul țării noastre. Legea le permite să obțină venituri din orice sursă din Moldova și care respectă legislația în vigoare. În același timp, este important să fie achitate impozitele stabilite.
- Sunt nerezidenți. Persoanele, care nu sunt înregistrate ca antreprenori, dar care profită venit din surse moldovenești, sunt obligați să plătească impozitele respective. Este vorba de persoanele nerezidente, adică cele, care nu au un loc de reședință permanent în Moldova.
Tipurile de impozite în Republica Moldova:
În Republica Moldova, există două categorii de impozite și taxe:
- de stat;
- locale;
Impozitele de stat reprezintă toate tipurile de taxe financiare, care sunt plătite la bugetul statului. Acest grup de impozite este mai aplicabil persoanelor angajate în activitățile antreprenoriale.
Sistemul impozitelor în Republicii Moldova prevede următoarele tipuri de taxe de stat:
- Impozit pe venit. Suma impozitului pe venit este stabilită de Lege și trebuie plătită dacă antreprenorul obține venituri brute în Moldova sau în străinătate. Se achită integral după reținerile scutirilor prevăzute de lege. Pentru persoanele juridice cota de impozitare este de 12%. În același timp, a fost stabilită o rată de impozitare preferențială pentru fermieri – 7%. În zona economică liberă rata impozitului pe venit este de 6%, iar în zona întreprinderii libere de 3%. De asemenea, un impozit pe venit de 7% trebuie achitat și de către persoanele fizice și antreprenorii individuali, dacă venitul anual al acestora nu depășește 33.000 de lei. În cazul, în care limita este depășită, impozitul pe venit se plătește la rata de 18% din venitul impozabil.
- 2.Taxa pe valoare adăugată. Cota standard de TVA în Moldova este de 20%. Există, de asemenea, o rată de impozitare redusă de 8% pentru anumite categorii de bunuri, cum ar fi bunurile agricole, farmaceutice și gazele naturale. TVA se stabilește pentru serviciile și bunurile care sunt fabricate în Moldova sau care au fost importate. Produsele provenite din zonele de antreprenorial de liber schimb nu se încadrează în această categorie de impozite. Codul fiscal stabilește mai mult de treizeci de tipuri de livrări de bunuri și servicii scutite de TVA. Inclusiv mărfurile plasate sub regimul vamal de prelucrare pe teritoriul vamal, diverse tipuri de servicii financiare.
- Accizele. Acesta este un impozit indirect plătit de o anumită categorie de persoane în procesul de producție, prelucrare sau import de bunuri accizabile. Accizele sunt prevăzute pentru bunuri de consum precum și băuturi alcoolice, produse din tutun etc. Cota de impozitare poate fi stabilită în echivalenți procentuali sau ca sumă fixă.
- Impozitul privat. Acesta este un impozit specific, care se aplică ambelor grupuri de taxe, întrucât, în funcție de tipul de proprietate, el poate fi achitat în bugetul de stat sau local. Impozitul privat este un impozit unic pentru privatizarea bunurilor care erau în proprietate publică și au fost transferați în proprietate privată. Legea stabilește o rată de 1% din valoarea proprietății privatizate.
- Taxe vamale. Se impune produselor importate. Sumele taxelor vamale și modalitățile de plată a acestora sunt descrise în Codul vamal al Republicii Moldova.
- Taxele rutiere. Astfel de taxe sunt percepute pentru utilizarea drumurilor și a zonelor de securitate. Obiectul impozitării în acest caz îl reprezintă toate tipurile de transport, cu excepția anumitor tipuri de transport agricol, în special tractoare și remorci. De asemenea, mașinile electrice publice și vehiculele trupelor străine, care se află legal în republică, nu sunt supuse impozitării. Suma impozitului este prescrisă într-o sumă fixă și depinde de parametrii mașinii – tipul acesteia, volumul motorului.
De asemenea, în categoria grupul de impozite de stat e inclus un impozit unific pentru rezidenții parcurilor pentru tehnologii informaționale -IT. Există o taxă de 7% pentru membrii Moldova IT Park.
Impozitele locale
Sistemul fiscal al Republicii Moldova include, de asemenea, și taxele prevăzute pentru bugetul local.
Aceste impozite și taxe includ:
- impozitul pe bunuri imobiliare – de la 0,05% la 0,4%, în funcție de valoarea terenului și a clădirii sau construcției, conform estimării de către autoritatea cadastrală;
- pentru cazare – dobânzile la venit sunt plătite de către organizațiile care asigură locuințe străinilor;
- pentru parcare – o sumă fixă de plată pentru un loc de parcare;
- pe vehicul – taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele municipale, orășenești și sătești (comunale);
taxa este stabilită pentru fiecare unitate a vehiculului și valoarea acestuia depinde de numărul de locuri din acest vehicul;
- de la posesorii de câini – pentru fiecare câine;
- pentru utilizarea resurselor naturale;
- pentru amenajarea teritoriului – pentru un angajat sau proprietar al întreprinderii;
- pentru salubrizare – taxele sanitare reprezintă o plată fixă lunară de la fiecare chiriaș pentru colectarea gunoiului;
- taxe private – similare cu impozitele imobiliare;
- taxe de piață – plăți pentru utilizarea zonei de piață, pentru fiecare metru pătrat al zonei de tranzacționare, teren sau clădire pe piață;
- pentru unitățile comerciale și prestarea de servicii – valoarea acestor taxe este fixă și depinde de obiectul selectat și de aria sa;
- taxe pentru dispozitivele publicitare și distribuirea publicității de orice tip – nu sunt taxate doar produsele publicitare exterioare;
- taxă de organizare a licitațiilor şi loteriilor pe teritoriul unității administrativ-teritoriale – un procent din venitul pentru bilete și vânzarea de bunuri;
- taxa balneară – înseamnă plata impozitului din profitul vânzării biletelor de tratament către o stațiune sau un sanatoriu.
De asemenea, în Moldova există o taxă pentru aplicare simbolurilor locale. Suma acestei taxe se impune ca procent, care se deduce din profitul total pentru vânzarea produselor cu simbolurile oficiale ale țării.
Taxele pentru resurse naturale sunt stabilite pentru utilizarea apei, a mineralelor și a lemnului. Apa și lemnul utilizat sunt calculate în volum, pentru minerale trebuie să existe un acord special. Costul plăților este specificat în articolele 1, 2 și 2 din secțiunea VIII din Codul fiscal al Republicii Moldova.
Obligațiile și drepturile contribuabililor
Pentru a desfășura afaceri și a avea reședință pe teritoriul Moldovei, toți subiecții impozitării trebuie să își îndeplinească obligațiile:
- Să respecte regulile de înregistrare de stat a cetățenilor și întreprinderilor. Când începeți o afacere, este important să vă înregistrați la autoritățile competente. Acest lucru ar trebui făcut înainte de începe activitatea propriu zisă, altfel toate veniturile primite vor fi colectate în favoarea statului.
- Să se înregistreze la fisc. Este necesar nu numai să înregistrați o întreprindere la Camera de înregistrare a statului, ci și să vă înregistrați în timp util la serviciul fiscal la locul înregistrării întreprinderii.
- Evidența contabilă să fie efectuată în conformitate cu procedura stabilită de lege.
- Declarațiile privind profiturile și alți indicatori de performanță să fie depuși la timp.
- Rapoartele fiscale urmează de prezentat în conformitate cu regulile stabilite și în termenul prevăzut pentru acestea.
Toate cerințele enumerate mai sus trebuie îndeplinite de către antreprenorii moldoveni sau cei care activează în Moldova de la distanță, dacă se află într-o altă țară.
De asemenea contribuabilul are dreptul:
- să primească informații despre impozitele aplicabile;
- să conteaze pe o atitudine corectă față de sine;
- poate delega un reprezentant plenipotențiar autorităților și inspectoratelor pentru a rezolva problemele;
- poate conta pe un plan de amânare sau de tranșă pentru achitarea taxelor;
- de a contesta deciziile autorităților fiscale.
Afaceri favorabile
Republica Moldova este una dintre țările din Europa cu cele mai mici impozite. Pentru a facilita organizarea și desfășurarea activităților de către investitorii străini, aici se creează un climat fiscal favorabil.
Guvernul a reușit să reducă impozitele și să facă Moldova atractivă pentru proiecte de investiții.
Dacă doriți să faceți afaceri în Moldova și vreți să aflați mai multe despre impozite, contactați Fondul Național de Investiții pentru a fi consultați de profesioniști.
Fondul nostru oferă un sprijin multilateral investitorilor: servicii juridice, asistență la începerea unei afaceri, sprijin în implementarea proiectelor de afaceri și oferă protecția intereselor în situații discutabile.