Atenție la investițiile în criptomonede: BNM este cu ochii pe această activitate

Atenție la investițiile în criptomonede: BNM este cu ochii pe această activitate.

Instituțiile financiare internaționale trebuie să caute noi instrumente, așa ca obligațiunile indexate la PIB, care ar ajuta la o împărțire sănătoasă a riscurilor între ele și țările împrumutate și ar responsabiliza IFI în ceea ce privește calitatea condiționalităților;

Partenerii de dezvoltare trebuie să sprijine în continuare inițiativele de transparență, cum ar fi denunțarea infracțiunilor, jurnalismul de investigație și campaniile societății civile pentru supravegherea proiectelor de stat.

De asemenea, trebuie susținute măsurile de instruire, astfel ca decidenții naționali să-și îmbunătățească abilitățile de evaluare, negociere și reglementare a proiectelor finanțate din surse externe.

Investițiile în criptomonede

Banca Națională a Moldovei nu autorizează, nu reglementează și nu monitorizează activitățile legate investițiile în criptomonede. Motivul este că e un activ virtual care nu este emis și garantat de o bancă centrală sau de un organ public și nu este legat de moneda națională. BP a contactat BNM pentru a afla de ce criptomoneda nu este o formă de numerar și care sunt riscurile privind moneda viitorului.

Astfel, potrivit băncii, monedele virtuale nu sunt o formă de bani (de exemplu, monedă electronică) sau un instrument de plată. Prin urmare, în conformitate cu Legea privind plățile pentru servicii și moneda electronică, tranzacțiile cu criptomonede nu reprezintă servicii de plată.

Cu toate acestea, persoanele fizice sau juridice pot schimba, transfera, stoca sau vinde criptomonede.

Deși BNM nu reglementează moneda virtuală, ea monitorizează dezvoltarea acesteia și analizează documentația internațională cu privire la aceasta.

Astfel, în comunicatele sale de presă, Banca Națională a identificat unele riscuri pentru investitorii în criptomonede. Printre acestea se numără:

  • Volatilitatea ridicată a activelor și securitatea scăzută în comparație cu monedele emise de băncile centrale și cu monedele electronice reglementate;
  • Riscurile de a pierde fondurile investite sau de a nu le putea schimba pe bunuri, servicii sau monedă emisă de băncile centrale;
  • Riscuri de speculații și fraudă;
  • Comisioane sau rate de schimb neprofitabile la conversie;
  • Lipsa de garanții și de protecție a fondurilor;
  • Lipsa de protecție a investitorilor, deoarece tranzacționarea criptomonedelor are loc pe piețe nereglementate;
  • Riscurile de depreciere a criptomonedelor;
  • Riscul de a pierde bani în cazul în care platforma de schimb dă faliment;
  • Posibilitatea de piratare a portofelului și de pierdere a datelor personale etc.

În ceea ce privește sistemul financiar, există:

  • Riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului;
  • Riscuri asociate infracțiunilor financiare: utilizarea monedelor virtuale pentru vânzarea de bunuri ilicite etc.

„Banca Națională recomandă prudență maximă la luarea deciziilor privind investirea capitalului în active virtuale”, conchide BNM.

Amintim că Coinbank, primul terminal din Moldova care permite vânzarea și cumpărarea de bitcoini și alte criptomonede, funcționează la Chișinău de aproape trei luni. În ciuda faptului că banca nu este licențiată de Banca Națională, procedurile de monedă digitală nu sunt interzise în țară.

Читайте также