A face afaceri în Republica Moldova e destul de avantajos:
- Țara dispune de multe oportunități pentru a dezvolta o afacere, cum ar fi: o poziție geografică convenabilă cu acces la mare, un climat natural temperat și sol fertil, o infrastructură bine dezvoltată și relații comerciale stabilite cu alte țări.
- Există și multe domenii promițătoare pentru afaceri în Moldova. Industriile solicitate în 2021 sunt: cultivarea fructelor și legumelor, creșterea bovinelor, producția de sticlă și ciment, textile, producerea de energie electrică folosind surse regenerabile. De asemenea, sunt foarte solicitate domeniile turismului și comerțului cu UE.
- Pot înregistra o întreprindere nu doar cetățenii Republicii Moldova, ci și cetățenii străini. Pentru aceasta există o metodă de înregistrare la distanță prin intermediul unui administrator.
- Condițiile de impozitare în republică sunt destul de acceptabile. Impozitul pe veniturile societăților este de 12%, există programe de scutire de impozite pentru rezidenții din zonele economice libere.
În recomandările din acest articol, vă vom explica cum să înregistrați o companie, ce forme organizaționale ale întreprinderilor există în Moldova și care dintre ele este mai populară în țara noastră.
Formele organizatorice ale întreprinderilor
În RM există trei tipuri de companii, care sunt considerate forme organizatorice și juridice populare ale întreprinderilor din Moldova:
- societate cu răspundere limitată (SRL);
- întreprindere individuală (ÎI);
- societate pe acțiuni (SA).
Conform statisticii la 2019 în Moldova sunt înregistrate aproximativ 87.000 de companii cu răspundere limitată și 28.500 de întreprinderi individuale.
În Legea privind antreprenoriatul și întreprinderile nr. 845-XII din 03.01.1992, sunt indicate și alte forme posibile: societăți în comandită limitată sau integrală, întreprinderi de închiriere, cooperative antreprenoriale și de producție.
De asemenea, puteți crea instituții de stat și municipale.
Companiile menționate au reguli mai specifice, de aceea în Moldova sunt înregistrate nu mai mult de 1.500 din fiecare tip menționat.
Pentru a alege forma organizațională adecvată pentru companie, este necesar să se analizeze următorii parametri: activitatea întreprinderii, sarcinile afacerii și impozitarea companiilor din fiecare OPF. Contează, de asemenea, și numărul fondatorilor.
Principalii parametri ai formelor organizaționale mai populare:
- Întreprindere individuală (ÎI). Aceasta este o companie privată, a cărei proprietate a fost formată din proprietatea unui individ, îi aparține și este inseparabilă de el. Dacă o întreprindere individuală e din domeniul agriculturii, aceasta este creată sub forma unei ferme sau a unei gospodării țărănești. În relațiile legale IP are rolul unei persoane fizice cu toate împuternicirile sale.
- Societate pe acțiuni (SA) și societate cu răspundere limitată (SRL). Aceste categorii de întreprinderi sunt clasificate ca persoane juridice. O întreprindere cu această formă organizațional-juridică poate fi creată de un fondator sau de persoane fizice și juridice, care își combină proprietățile pentru o afacere comună. Această formă de înregistrare a companiei în Moldova este una dintre cele mai atractive pentru investitori. Numărul de participanți a SRL de tip închis și SA nu poate depăși 50 de persoane, cu excepția ramurii agricole.
Reușind din parametrii dați, se formează un principiu simplu pentru alegerea formei organizațional-juridice pentru înregistrarea unei companii.
Cum să alegeți forma organizațională și juridică a companiei:
- dacă proprietarul afacerii este de unul singur și alege singur strategia de dezvoltare, cea mai bună opțiune ar fi crearea unui ÎI;
- dacă înființarea companiei este o intenție colectivă sau fondatorul este din altă țară, este mai potrivită opțiunea creării unui SRL sau SA pe baza unui memorandum de asociere.
Aceste criterii afectează atracția și distribuția finanțelor companiei.
Proprietarul IP gestionează în mod independent finanțele – le poate cheltui la discreția sa, iar toate profiturile, cu excepția impozitelor, îi aparțin.
În cazul societății pe acțiuni și societății cu răspundere limitată există obligația: de a forma un capital de rezervă în valoare de cel puțin 10% din valoarea capitalului autorizat.
O întreprindere precum SRL sau SA trebuie să aibă cel puțin un director, un acționar și un contabil.
Atunci când alegeți un OPF este important să luați în considerare factorul de profil – specificul și direcția viitoarei întreprinderi (producție, servicii sau comerț).
Caracteristici suplimentare ale OPF
Este necesar să se ia în considerare cerințele guvernamentale pentru gestionarea unei afaceri. Acestea includ:
- drepturile și gradul de proprietate al proprietarilor;
- statutul juridic al companiei;
- condițiile pentru crearea, gestionarea și lichidarea acesteia;
- responsabilitățile în caz de faliment;
- distribuirea funcțiilor în luarea deciziilor.
La înregistrarea unei societăți cu răspundere limitată și a unei societăți pe acțiuni se achită o taxă de stat de 5000 de lei moldovenești și trebuie format capitalul autorizat. Fondatorii stabilesc independent mărimea capitalului autorizat. La o astfel de societate, capitalul este împărțit în acțiuni, care sunt confirmate de documentele relevante – acțiuni.
Responsabilitatea fondatorilor este determinată de cota lor de participare la capitalul autorizat (numărul de acțiuni).
Despre întreprinderile SRL și SA ar trebui să cunoașteți următoarele nuanțe:
- pot desfășura orice activitate neinterzisă de lege;
- au un termen de valabilitate nelimitat sau pot avea un termen de funcționare stabilit de către fondatori;
- își pot crea propriile reprezentări, diviziuni și filiale în Moldova;
- sunt obligate să păstreze documentele constitutive, procesele-verbale ale adunărilor generale și alte documente;
- sunt obligate să prezinte în mod regulat rapoarte financiare și fiscale și să efectueze audituri;
- organele de conducere includ: adunarea acționarilor, consiliul, organul executiv și comisia de audit;
- programul de producție în companii este dezvoltat independent pe baza contractelor de vânzare a produselor;
- pe parcursul activității sale, întreprinderea este obligată să plătească impozite: SRL și SA plătesc impozitul pe venit de 12% și taxa pe valoarea adăugată (TVA) – 20%.
Activitatea antreprenorială poate fi desfășurată imediat după înregistrarea companiei în Camera de înregistrare de stat a Republicii Moldova.
Pentru a obține răspunsuri la întrebările Dvs. și pentru a obține asistență juridică la inițierea unei afaceri, contactați Fondul Național de Investiții: cooperăm cu persoane fizice și juridice din Moldova, precum și oferim servicii investitorilor străini.
Dacă doriți să deschideți o companie în Moldova, vă vom ajuta să alegeți forma organizațională și juridică, care se potrivește doleanțelor Dvs., iar avocații noștri vor efectua imediat și prompt toate etapele necesare pentru înregistrarea unei afaceri.